top of page

DESPRE MINE

Cărțile mele

Coperta 1.JPG
Redneck cover for ebook as jpeg.jpg
Dincolo_si_dincoace__Cover_for_Kindle.jp

Membru al Uniunii Scriitorilor din România din septembrie 2011.

 

Stare civilă
Născut la Cluj, la 22 aprilie 1950. Căsătorit. Profesor universitar, Paris.

 

Studii
Liceul "Emil Racoviţă", Cluj-Napoca.
Facultatea de Fizică, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, şi
Facultatea de Biofizică, Universitatea din Londra - King's College - licenţa (B.Sc.).
Universitatea din Keele, Anglia - doctorat în Biofizică (PhD).

 

Cărţi publicate
"Reflecţii heteroclite", Editura Motiv, Cluj-Napoca, 2001
"Fiii lui Ramses", Editura Limes, Cluj-Napoca, 2006
"Ca spiţele unei roţi", Editura Limes, Cluj-Napoca, 2010
"Cu oameni prin lume", Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2012.
"Atlas - prin lume È™i prin noi înÈ™ine", Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014.
"Dincolo și dincoace de religii: paranteze, glose, comentarii", Amazon, 2014.

"Parisul meu", Editura Corint, Bucuresti, 2016.

„Clujul meu în oglinda timpului”, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2018.

„La întâlnirea celor două oceane”, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2018

„Înconjurul lumii în doi”, Editura Eikon, BucureÈ™ti, 2019.

 

Parcurs literar

   Am predat biofizica, timp de 13 ani, la Universitatea de medicină ÅŸi farmacie din Cluj, după care mi-am continuat cariera didactică ÅŸi ÅŸtiinÅ£ifică în FranÅ£a, la Universitatea Paris 13 ÅŸi respectiv la Institutul "Gustave Roussy" din Villejuif.

   Am fost ÅŸi continui să fiu implicat în cercetările de ultimă oră la nivel molecular. Omul nu poate, însă, să se ocupe numai de profesiunea lui, oricât ar fi ea de pasionantă. Am simÅ£it nevoia să caut ÅŸi în jur, să mi pun ÅŸi alt fel de întrebări. Mă simt în permanenţă în căutare de adevăr.

   Faptul de a circula mereu între Å£ara de baÅŸtină, România, ÅŸi Å£ara de adopÅ£iune, FranÅ£a, mi a dat posibilitatea să fac mereu comparaÅ£ii. Călătoriile, pe care le-am continuat în alte emisfere, mi au deschis noi orizonturi. Faptul de a mă afla într o mare capitală prin muzeele sale, prin manifestările sale culturale, prin persoanele pe care am avut ÅŸansa să le văd, să le ascult, sau chiar să le cunosc personal m a stimulat ÅŸi m a incitat la reflecÅ£ii ÅŸi la conexiuni neaÅŸteptate.

   Rezultatul acestor peregrinări mintale sau reale e înmănuncheat în textele asamblate în primul meu volum, "ReflecÅ£ii heteroclite" (2001), texte dintre care majoritatea au apărut în paginile revistei clujene Steaua. Ele sunt redate în versiunea originală, care trădează evoluÅ£ia mea spirituală ÅŸi păstrează adesea naivitatea, sau patetismul inerent epocii tulburi pe care am parcurs-o.

   Posibilitatea de a călători mi a deschis, desigur, orizonturi noi. Contactul cu lumea continentului nostru, cu civilizaÅ£ia noastră europeană, greco iudeo creÅŸtină, sau eventual mediteraneană, pe care tindem să o considerăm, în mod mecanic, drept unică, ori superioară, precum ÅŸi contactul cu civilizaÅ£ia altor continente (am fost în nordul Africii, în America de Nord ÅŸi de Sud, în Antile, în Orientul Apropiat ÅŸi în Extremul Orient, fără să insist asupra faptului că făcusem, cu ani în urmă, înconjurul Pământului), mi au dat o altă dimensiune a percepÅ£iei lucrurilor. Am trecut la reportaje de călătorie, care s-au transformat treptat în povestiri de sine stătătoare, sau au alunecat în eseuri - vezi volumul "Fiii lui Ramses" (2006).

   Treptat, ÅŸi mai ales pentru cel de-al treilea volum, "Ca spiÅ£ele unei roÅ£i" (2010), am ales net calea povestirii. Uneori, textele iau înfăţiÅŸarea unor dialoguri, alteori ele se apropie de reportaj. Mărturisesc că nici unul dintre personaje mele - să-l includem aici ÅŸi pe "povestitor"? - nu au existat ca atare. Faptele ÅŸi locurile sunt însă reale.
   AÅŸadar, sunt povestiri inventate despre lumi adevărate. Întrebările pe care ÅŸi le pun personajele sunt desprinse din contingent. Câteva dintre texte îmbrăţiÅŸează ÅŸi o modalitate reflexivă, dar ÅŸi ele încep cu un capăt de povestire, ori regăsesc modul epic în cele din urmă.
Prin munca mea în domeniul ÅŸtiinÅ£ific, am avut un fel de privilegiu să mă aflu adesea la "frontierele" cunoaÅŸterii, ÅŸi am îndrăzneala s-o spun : ne apropiem de "adevăr" nu numai prin raÅ£iune. Uneori ne lăsăm "inspiraÅ£i". PoeÅ£ii, artiÅŸtii, matematicienii o ÅŸtiu foarte bine. IntuiÅ£ia nu este neapărat o facultate a intelectului. E mai degrabă apanajul inimii. Povestirea e ca o invitaÅ£ie la călătorie. La o călătorie pe verticală.

   Cel de-al patrulea volum, "Cu oameni prin lume" (2012) conÈ›ine proze scurte dezvoltând aceeaÈ™i idee. ȘtiinÈ›a dă răspunsuri legate de lumea tangibilă, căci manipulează doar informaÈ›ii venind din contingent. ȘtiinÈ›a este făcută de raÅ£iune, de intelect, este o construcÅ£ie a cărei principiu fundamental este supunerea raÅ£iunii faţă de fapte măsurabile. Omul de È™tiință se întreabă însă È™i ce se află dincolo de limitele "accesibile măsurătorilor", dincolo de "natură", de physis - iar acesta e domeniul metafizicii. Uneltele nu mai sunt aceleaÈ™i, aici un rol preponderent îl joacă intuiÈ›ia, percepÈ›ia fără cuvinte. Oamenii de È™tiință au nevoie de această aptitudine. Multe din marile descoperiri au fost "ghicite", "inspirate". InspiraÈ›ia nu e o simplă accelerare a gândirii. Ea vine dinafara "gândurilor". Orientalii au dezvoltat un întreg arsenal de tehnici care te ajută să voiajezi "dincolo de mintal". Le-am avut "È™i noi", cândva, dar le-am uitat, iar dezbaterea s-a purtat, în schimb, între "Credo ut intelligam" È™i "Intelligo ut credam", dar în ambele variante intervenea înÈ›elegerea, raÈ›iunea! Graiul "inimii" nici nu era mai era menÈ›ionat. Eu militez pentru a ni-l reaminti.

bottom of page